Nooit zijn er meer boeken, cursussen, YouTube video’s en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf: gezonder, gelukkiger, slanker en succesvoller. Als we maar ons huis opruimen, mediteren, falen als een les zien, problemen als uitdagingen, in het nu leven en geen fuck geven, komt alles goed. We geloven het, kopen het, proberen het: de zelfhulpindustrie is een van de grootste industrieën ter wereld.
Ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressie, angststoornissen en burn-outs, en neemt het medicijngebruik explosief toe. Waarom? Omdat we nog steeds denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen, dat het onze schuld is dat we niet meekomen. Maar wat als zelfverbetering geen medicijn is, maar onderdeel van de kwaal?
Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen door vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, en zo een systeem te ondermijnen dat ons allemaal naar beneden haalt. Door te stinken, drinken, bloeden, branden en dansen!
Inmiddels ligt de zesde druk in de winkel en zijn de vertaalrechten verkocht aan Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Polen!
RECENSIES
- NRC Handelsblad **** – Een antikapitalistisch zelfhulpboek
- Tzum – We zijn geen goden
INTERVIEWS
28 mei 2021: gesprek met Jelle van Baardwijk bij De Nieuwe Wereld
3 mei 2021: Jan Hanlo Podcast, naar aanleiding van de nominatie van mijn Zelfverwoestingsboek voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot (voor de beste essaybundel van de afgelopen twee jaar)
24 juli 2020: Zomeravondgesprek NRC Handelsblad – Ik ben heel aardig voor mezelf als ik domme dingen heb gedaan
8 juli 2020: Interview Medisch Contact – Ik drink, ik rook en doe niet aan fitness
19 april 2020: Podcast Kukuru met Giel Beelen
11 maart 2020: Podcast Zwijgen is geen optie – Het probleem ligt hoger
11 januari 2020: Interne Keuken (Radio 1, België) – Moet Just Niks
30 november 2019: Podcast De Correspondent, Goede Gesprekken – Kom in opstand en neem er nog eentje
22 november 2019: Podcast Eeuw van de Amateur
9 november 2019: De Telegraaf – We staan niet stil bij wat een goed leven is
15 september 2019: Podcast Elle Mentorles
5 september 2019: Podcast Het Verhaal
24 augustus 2019: interview De Standaard (overgenomen van NRC) – ‘Altijd maar “je ware zelf worden”. Dat bestaat niet eens’
17 augustus 2019: interview NRC Handelsblad – De mensen moeten niet zo streng zijn voor zichzelf
19 juli 2019: gesprek Lunchroom, NH radio
13 juli 2019: interview Trouw, de 10 geboden – Verlangen naar zuiverheid is funest
12 juli 2019: interview Psychologies
10 juli 2019: Brainwash Talk op de Parade in Den Haag (20 oktober op tv bij NPO2)
10 juli 2019: column Max Pam in De Volkskrant – Weg van truttigheid en op naar de levensfilosofie van de zelfverwoesting
3 juli 2019: gesprek Opium, radio 4
29 juni 2019: interview Het Parool – Laat je sukkeligheid meer toe
27 juni 2019: interview Het Laatste Nieuws – Jezelf helpen? Lap al die zelfhulptips aan je laars
26 juni 2019: interview Knack Weekend – ‘Zelfhulptips zijn een vorm van verdoving’
24 juni 2019: gesprek Nooit Meer Slapen, radio 1
22 juni 2019: gesprek Nieuwsweekend, radio 1 – Een ode aan zelfverwoesting
20 juni 2019: interview Linda Nieuws – Schrijver Marian Donner pleit voor meer ‘zelfverwoesting’
18 juni 2019: interview Humo – Marian Donner verklaart de oorlog aan de zelfhulpindustrie: we mediteren, sporten en werken onszelf een ongeluk
Wow, ik hoorde je vanochtend op radio 1 en heb gelijk jouw boek besteld.
Zelf probeer ik ook aan deze onbegrijpelijke maatschappij te ontsnappen door in de zomer op een camping te wonen en de rest van het jaar op reis te zijn, maar door dreigende werkloosheid en onzekerheid over voortbestaan van de camping dreig ik ook een “loser” te worden.
Ik kijk uit naar jouw boek!
Hartelijke groet,
Wim.
vanochtend hoorde ik je bij nieuwsweekend over je nieuwe zelfverwoestingsboek. helemaal eens met je analyses, en wat geweldig dat je deze kant van de werkelijkheid zichtbaar maakt, een platform geeft. persoonlijk vind ik het echt een ramp, de overwaardering van winners en afwijzing van het loser-schap. Het is pas een echt verlies dat de waarde van zgn ‘losers’ en de moed om te kúnnen verliezen, niet meer erkend wordt. Dankjewel voor je scherpe pen en blik! als je een actiegroep op gaat richten voor opwaardering van het loser-schap doe ik graag mee!!
Ik hoor je nu vertellen bij ‘Nooit meer slapen’ op Radio 1. Heerlijk iemand die ook helemaal klaar is met de neo-liberale terreur, die slechts leidt tot verlies van velen ten faveure van winst voor weinigen. Ik ga gelijk je boek bestellen.
We wonen in dezelfde stad en ik ben ook al jaren een ‘randfiguur’ en denk ongeveer hetzelfde over veel van deze onderwerpen. Maar jou kende ik nog niet (werk zelf bij Rialto en Eye). In het Parool kwam ik je tegen en het interview las ik driemaal. (Heb trouwens nog een puberzoon die hierbij aansluit en die ik het boek ga geven plus het interview).
Mooie tekst, prachtig interview en eigenlijk wel jammer dat de wereld zo raar is..
J.b.
Wow Marjan, dit wordt een superhit! Ik denk dat ik intuitief al best goed bezig was qua zelfverwoesting maar het is toch fijn om te merken dat je niet alleen staat op dit pad. Alleen het ironische is dat je nu waarschijnlijk heel rijk en succesvol wordt….oh well
Ik wil heel graag een gesigneerd exemplaar! is er via via via iets te regelen?
Inge
Hi Marian, ik heb je boek (nog) niet gelezen maar wel je interview in PS. Prachtige observatie, maar wat ik zo jammer vind aan je analyse dat je iedereen die afwijkt van de norm ‘loser’ noemt. Het was fraaier geweest als je die mensen juist op het schild had geheven en ‘helden’ had genoemd: de lijntjes kleurders, de creatieven, de omdenkers. Zij zijn immers de mensen die zorgen voor de jus in het leven en kunnen mogelijk de klappen opvangen als de hele maakbaarheidscultuur instort.
Volgens mij moet je het daarmee eens zijn?
Hallo, tot vorige week was uw naam mij volstrekt onbekend. Tot ik dan een artikel over uw nieuwe boek “zelfverwoestingsboek” las in de “dag allemaal” van mijn moeder. Ik kom namelijk uit België. Sindsdien heb ik hier al ettelijke artikels van uw gelezen. Veel wat u schrijft is mij zo uit het hart/gevoel gegrepen. Het laatste wat ik wil is hier al te idolaat overkomen maar ik hou van de manier hoe u perfect onze huidige maatschappij een spiegel weet voor te houden. We leven enerzijds in een tijd/maatschappij waar alles mogelijk is, we van alles te veel hebben en het zeer goed hebben. Generaties voor ons hadden een veel zwaarder leven dan ons en toch ergens lopen velen van ons verloren.
Net uw nieuw boek gelezen. Zeer interessant en verhelderend. Ikzelf ben een simpele werkmens dus burn outs en dergelijke blijven mij gelukkig vreemd. Niettemin voel ik me al heel mijn volwassen leven vervreemd in onze consumptiemaatschappij waarin wij allen tot onbeduidende pionnen in een abstract economisch schaakspel zijn gereduceerd. Mijn ouders die babyboomers zijn spreken inderdaad vaak, zoals u in uw boek vermeld van een tijd waarin men met 1 loon VEEL verder kwam dan heden ten dage. Ik heb niet gestudeerd en heb geen verstand van economie maar zeer goed denkbaar dat de immer dalende koopkracht en aldus stijgende levenskosten onderdeel zijn van het neoliberale systeem om ons geknecht in de loon- en schuldenslavernij te houden. Een aanrader indien u dit boek nog niet gelezen zou hebben is “leve de vrijheid” van Tom Hodgkinson. Heb dit boek in 2011 gekocht en het is nog steeds van invloed op mijn leven.
Wat heb ik verschrikkelijk en vreselijk intens genoten van het Zelfverwoestingsboek. Wow. Het hele boek met de marker bewerkt. Dank je wel voor dit boek.
Beste Marian,
Ik heb net het Zelfverwoestingsboek in één keer verslonden. Je hebt mijn bijbel geschreven. Een waarheid die al sluimerde, maar nooit tot uiting kwam. Zet jij neer in 127 pagina’s. Niet door te dromen, te mijmeren, maar door te doen. Hoe het zelf te doen, weet ik nog niet. Wie wel. Maar het liefst zou ik beginnen met elke ochtend jouw boek weer lezen. Wéér lezen, zodat ik ernaar kan leven. Dat is een mooi begin. Dankjewel.
Wow! ‘k Ga het boek deze week nog kopen (bij de boekhandel!). ‘k Ben al langer zoekende in de dynamiek tussen individu-en-omgeving-en-hoe-we-elkaar-een-hand-kunnen-geven en ik heb het idee dat jouw boek een zetje in de goede (denk)richting zal zijn voor mij.
Hoi Marian, ik heb net je Zelfverwoestingsboek uit en ik vond het fantastisch en hoopgevend! Ik ben eindelijk ‘genezen’ van mijn twijfels bij het zien van ieder zelfhulpboek (“oei, ben ik wel assertief/moedig/kwetsbaar/onverschillig/etc genoeg?”). Fouten maken is al moeilijk genoeg, laat staan in een systeem dat ons vertelt dat we ons altijd weer moeten aanpassen en verbeteren. Ik beveel het aan iedereen aan om het te lezen!
De menselijke conditie – Lévie Weemoedt.
Het roken heb je opgegeven
Je drinkt niet meer wat het is geweest
Jammer alleen dat gezonder leven
zo schadelijk is voor je geest
Beste Marian,
Dank voor dit fijne boek. In mijn ogen is het een belangrijk filosofisch boekje dat door veel mensen gelezen zou moeten worden om de dominante cultuur van aanpassen, presteren en zelfverbetering te kunnen doorbreken. Of in ieder geval kritisch te leren bekijken. Om daarmee echte vrijheid te herwinnen. Ik zou wel denken dat het veranderen van de titel zou helpen bij het vinden van meer lezers. Deze titel denkt de lading niet omdat hij nihilistisch en zelfdestructief overkomt. Je boodschap is echt van groot belang in deze tijd dus ik hoop dat hij verder verspreid zal worden. Ik zal dat zeker doen waar ik kan.
Jeroen Hilberts
Marian, het lezen van je boek heeft me geraakt en laat me mistroostig achter. Toch is het een schitterend boek en wil ik je bedanken dat ik van jou wel een verliezer mag zijn. Eindelijk mag het van iemand! Ik wou dat mijn ouders, trainers en leraren vroeger allen wat meer van jouw inzicht hadden. Ik wil dat mijn vrouw de verliezer in mij ook omarmt en niet alleen die winnaar die dagelijks straalt aan de buitenkant. Hopelijk durven de Losers overal te herrijzen om samen te vechten voor het tegenovergestelde van een brave new world. Zoals de consumptie- en prestatiemaatschappij er nu uit ziet razen we pijlsnel onze ondergang tegemoet. Bedankt voor het schrijven van dit boek.
Wat een schitterend pamflet! Allerlei ongedefinieerd onbehagen zoals dat bij mij vormloos leefde ineens in een grandioos narratief samengevat. Kraakheldere stijl ook, zeer van genoten!