Zelfverwoestingsboek

Nooit zijn er meer boeken, cursussen, YouTube video’s en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf: gezonder, gelukkiger, slanker en succesvoller. Als we maar ons huis opruimen, mediteren, falen als een les zien, problemen als uitdagingen, in het nu leven en geen fuck geven, komt alles goed. We geloven het, kopen het, proberen het: de zelfhulpindustrie is een van de grootste industrieën ter wereld.

Ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressie, angststoornissen en burn-outs, en neemt het medicijngebruik explosief toe. Waarom? Omdat we nog steeds denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen, dat het onze schuld is dat we niet meekomen. Maar wat als de zelfhulpindustrie geen medicijn is, maar onderdeel van de kwaal?

Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen door vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, en zo een systeem te ondermijnen dat ons allemaal naar beneden haalt. Door te stinken, drinken, bloeden, branden en dansen!

Te koop in de lokale boekhandel, AKO of Bruna, of te bestellen op Das Mag, Bookaroo of Bol. 

PERS

RECENSIES

11 Comments

 1. Wim

  Wow, ik hoorde je vanochtend op radio 1 en heb gelijk jouw boek besteld.
  Zelf probeer ik ook aan deze onbegrijpelijke maatschappij te ontsnappen door in de zomer op een camping te wonen en de rest van het jaar op reis te zijn, maar door dreigende werkloosheid en onzekerheid over voortbestaan van de camping dreig ik ook een “loser” te worden.
  Ik kijk uit naar jouw boek!

  Hartelijke groet,

  Wim.

 2. vanochtend hoorde ik je bij nieuwsweekend over je nieuwe zelfverwoestingsboek. helemaal eens met je analyses, en wat geweldig dat je deze kant van de werkelijkheid zichtbaar maakt, een platform geeft. persoonlijk vind ik het echt een ramp, de overwaardering van winners en afwijzing van het loser-schap. Het is pas een echt verlies dat de waarde van zgn ‘losers’ en de moed om te kúnnen verliezen, niet meer erkend wordt. Dankjewel voor je scherpe pen en blik! als je een actiegroep op gaat richten voor opwaardering van het loser-schap doe ik graag mee!!

 3. Rein Wynja

  Ik hoor je nu vertellen bij ‘Nooit meer slapen’ op Radio 1. Heerlijk iemand die ook helemaal klaar is met de neo-liberale terreur, die slechts leidt tot verlies van velen ten faveure van winst voor weinigen. Ik ga gelijk je boek bestellen.

 4. jelle bosma

  We wonen in dezelfde stad en ik ben ook al jaren een ‘randfiguur’ en denk ongeveer hetzelfde over veel van deze onderwerpen. Maar jou kende ik nog niet (werk zelf bij Rialto en Eye). In het Parool kwam ik je tegen en het interview las ik driemaal. (Heb trouwens nog een puberzoon die hierbij aansluit en die ik het boek ga geven plus het interview).
  Mooie tekst, prachtig interview en eigenlijk wel jammer dat de wereld zo raar is..
  J.b.

 5. Inge Polstra

  Wow Marjan, dit wordt een superhit! Ik denk dat ik intuitief al best goed bezig was qua zelfverwoesting maar het is toch fijn om te merken dat je niet alleen staat op dit pad. Alleen het ironische is dat je nu waarschijnlijk heel rijk en succesvol wordt….oh well
  Ik wil heel graag een gesigneerd exemplaar! is er via via via iets te regelen?

  Inge

 6. Hi Marian, ik heb je boek (nog) niet gelezen maar wel je interview in PS. Prachtige observatie, maar wat ik zo jammer vind aan je analyse dat je iedereen die afwijkt van de norm ‘loser’ noemt. Het was fraaier geweest als je die mensen juist op het schild had geheven en ‘helden’ had genoemd: de lijntjes kleurders, de creatieven, de omdenkers. Zij zijn immers de mensen die zorgen voor de jus in het leven en kunnen mogelijk de klappen opvangen als de hele maakbaarheidscultuur instort.

  Volgens mij moet je het daarmee eens zijn?

 7. Pollet Kevin

  Hallo, tot vorige week was uw naam mij volstrekt onbekend. Tot ik dan een artikel over uw nieuwe boek “zelfverwoestingsboek” las in de “dag allemaal” van mijn moeder. Ik kom namelijk uit België. Sindsdien heb ik hier al ettelijke artikels van uw gelezen. Veel wat u schrijft is mij zo uit het hart/gevoel gegrepen. Het laatste wat ik wil is hier al te idolaat overkomen maar ik hou van de manier hoe u perfect onze huidige maatschappij een spiegel weet voor te houden. We leven enerzijds in een tijd/maatschappij waar alles mogelijk is, we van alles te veel hebben en het zeer goed hebben. Generaties voor ons hadden een veel zwaarder leven dan ons en toch ergens lopen velen van ons verloren.

 8. Pollet Kevin

  Net uw nieuw boek gelezen. Zeer interessant en verhelderend. Ikzelf ben een simpele werkmens dus burn outs en dergelijke blijven mij gelukkig vreemd. Niettemin voel ik me al heel mijn volwassen leven vervreemd in onze consumptiemaatschappij waarin wij allen tot onbeduidende pionnen in een abstract economisch schaakspel zijn gereduceerd. Mijn ouders die babyboomers zijn spreken inderdaad vaak, zoals u in uw boek vermeld van een tijd waarin men met 1 loon VEEL verder kwam dan heden ten dage. Ik heb niet gestudeerd en heb geen verstand van economie maar zeer goed denkbaar dat de immer dalende koopkracht en aldus stijgende levenskosten onderdeel zijn van het neoliberale systeem om ons geknecht in de loon- en schuldenslavernij te houden. Een aanrader indien u dit boek nog niet gelezen zou hebben is “leve de vrijheid” van Tom Hodgkinson. Heb dit boek in 2011 gekocht en het is nog steeds van invloed op mijn leven.

 9. Parwin

  Wat heb ik verschrikkelijk en vreselijk intens genoten van het Zelfverwoestingsboek. Wow. Het hele boek met de marker bewerkt. Dank je wel voor dit boek.

 10. Machiel

  Beste Marian,
  Ik heb net het Zelfverwoestingsboek in één keer verslonden. Je hebt mijn bijbel geschreven. Een waarheid die al sluimerde, maar nooit tot uiting kwam. Zet jij neer in 127 pagina’s. Niet door te dromen, te mijmeren, maar door te doen. Hoe het zelf te doen, weet ik nog niet. Wie wel. Maar het liefst zou ik beginnen met elke ochtend jouw boek weer lezen. Wéér lezen, zodat ik ernaar kan leven. Dat is een mooi begin. Dankjewel.

 11. Wow! ‘k Ga het boek deze week nog kopen (bij de boekhandel!). ‘k Ben al langer zoekende in de dynamiek tussen individu-en-omgeving-en-hoe-we-elkaar-een-hand-kunnen-geven en ik heb het idee dat jouw boek een zetje in de goede (denk)richting zal zijn voor mij.

Geef een reactie