De Sublieme Sigaret

Goed nieuws: er wordt weer meer gerookt in Nederland! In 2011 kwamen er 200.000 rokers bij, 26% van de bevolking doet nu mee. Een duidelijk teken van verzet tegen de gezondheidsfundamentalisten die vinden dat alles schoon en fris en aangepast moet zijn. 

Want niets kan tippen aan een sigaret. In al die rook dienen de beste ideeën zich aan. Buiten op een bankje, lopend door de stad, of thuis achter je bureau. Opeens is alles helder.

Ja, roken scherpt het verstand. Dat bewijst ook wetenschappelijk onderzoek: nicotine maakt het geheugen beter, de concentratie stijgt en de creativiteit neemt toe. Schijnbaar heeft dat te maken met de extra dopamine en acetylcholine die in de hersenen wordt aangemaakt.

Vandaar ook dat bijna alle grote schrijvers en kunstenaars hebben gerookt. Van Dostojevski tot Fitzgerald en van Rembrandt tot Pollock: sinds de introductie van tabak halverwege de 16e eeuw is de hele westerse cultuur doordrenkt van sigarettenrook.

Thomas Mann vond zelfs dat niet-rokers zichzelf beroofden van het beste dat het leven te bieden had.

Want voor het lichaam mag roken dan dodelijk zijn, de geest floreert erbij.

Nog meer wetenschappelijk bewijs: roken verlaagt de kans op Alzheimer. Hetzelfde geldt voor Parkinson. Bovendien lijkt het een effectief anti-psychotisch middel te zijn. Bij mensen met schizofrenie vermindert het in ieder geval de symptomen.

En toch gaat het bij de anti-rook lobby altijd over zoiets saais als zwarte longen. Terwijl er zoveel mentale winst te behalen is. Niet alleen voor het individu, maar juist ook op het sociale vlak. Neem alleen al de stoep van een willekeurig café: sinds het rookverbod is dat de plek waar je nieuwe mensen ontmoet. Als je kleumend in de kou of regen een sigaret deelt. En nog een en nog een, want de gesprekken zijn goed. Met dank aan alle dopamine.

Maar vooral heerst er op die stoep een gevoel van saamhorigheid. Omdat rokers weten: die kou en die regen doen er niet toe. De lichamelijke ongemakken doen er niet toe. Waar het om gaat is de geest. Ziedaar het sublieme, of het verhevene, van de sigaret.