08.30 uur: opstand

Op bol.com staat er bij de inhoudsbeschrijving een razend enthousiast verhaal over Europese voetbalstadions, maar laat u niet misleiden, 08.30 uur: opstand is toch echt een roman. Over een eenzame gemeenteambtenaar Alexander die kritieke massa bereikt. Terwijl er een revolutie lijkt uit te breken en de stad in vuur en vlam staat, raakt ook Alexander langzaam maar zeker bevrijd.

Het Brabants Dagblad concludeerde: « Op stilistisch en thematisch ‘onvrouwelijke’ wijze – en dat is een compliment literair beschouwd – dringt Marian Donner binnen in een absurde wereld, waarin waarde en waardeloosheid nauwelijks meer te onderscheiden zijn. In aanzet helaas herkenbaar voor ons inmiddels, maar door Donners gewaagde verbeeldingskracht opnieuw attractief onkenbaar gemaakt. Het is de duisternis waarin ook personages als die van bijvoorbeeld W.F. Hermans zwerven. Evengoed toont het boek verwantschap met de dolgedraaide bureaucratie van kantoorromans als Het Bureau van Voskuil of recent de ambtenarenroman van Nicolaas Matsier Het achtenveertigste uur. Juist de strakke, dodende belijning van die bureaucratie vormt de voedingsbodem voor vitale literatuur. »

Ook Nu.nl was enthousiast: ‘Stilistisch is Donner bijzonder sterk. Zij speelt met taal op een originele manier die het aanzwellende urban onheil goed verbeeldt. Ze gebruikt effectief een repetitiefactor van gebeurtenissen die uiteindelijk de grote revolte inluiden, én ze weet tegelijkertijd de afbladderende weerstand van Alexander weer te geven. Ondanks die toenemende chaos en speelsheid van woorden houdt ze de verhaallijn strak.’

En toch  besteedde verder geen enkele krant er aandacht aan. Schande! Maar de roman haalde wel de shortlist van de Vrouw & Kultuur Debuutprijs.

Geef een reactie