De Satelliet

Lily is gevormd door de wereld om haar heen: een wereld die ontdaan is van grote ideeën of vergezichten, een wereld die als het ware ʻonttoverdʼ is en nergens houvast biedt. God is vervangen door een satelliet, hogere idealen zijn er niet. Er is alleen nog het lichaam en dat lichaam is een product.

Uit McLuhan’s Wake (2002, regie Kevin McMahon).

Maar eerst legde een verslaggever in de studio nog even uit wat een satelliet ook alweer was, voor iedereen die het had gemist. Hij stond naast een getekend plaatje van de aarde. Met een metalen stok wees hij de satellietbaan aan, ongeveer op 36.000 kilometer boven de evenaar. Op dit moment zwermden er honderden van die satellieten om de aarde, zei hij, als camera’s rond een gigantisch toneel. Want zo kon je het wel zien. Die satellieten hielden elke centimeter van de aarde nauwkeurig in de gaten, we werden als het ware allemaal gefilmd.

Geef een reactie