stilte voor de storm

Zitten we inderdaad in een ‘grote stagnatie’, zoals de Amerikaanse econoom Tyler Cowen zegt? Volgens Cowen is ons leven sinds de jaren ‘50 min of meer hetzelfde gebleven: behalve internet zijn er geen opzienbarende uitvindingen gedaan, geen grote doorbraken bereikt en geen nieuwe werelden ontdekt. Wat mist is lef, innovatie en een pioniersgeest. En nee, die geinige nieuwe app voor je smartphone telt niet.

Toch ziet Cowen wel iets over het hoofd. De opruiende uitvinding waar hij zo naar verlangt is namelijk dertig jaar geleden al gedaan. Het is een apparaat dat alles zal gaan veranderen (tenzij de wereld komende vrijdag vergaat, maar daar ga ik voor het gemak even niet van uit). Ik heb het over de 3D printer.

Momenteel is die printer niet veel waard. Je kunt er plastic eierdopjes mee maken, een bestekset en een fietsframe. Of sinds kort ook een pistool. Maar dat is enkel het begin. Uiteindelijk zal de printer alle mogelijke materialen in elke denkbare vorm kunnen gieten. Waar we heen gaan is de replicator uit Star Trek. Van T-shirts tot bloemen tot eten en drinken, of zelfs hele gebouwen: het is allemaal een kwestie van moleculen en hun ordening. Nog even en we zullen al onze (materiële) wensen zelf kunnen verwezenlijken. Inclusief een nieuwe 3D printer.

Fabrieken zullen niet meer nodig zijn, net zomin als boeren, vrachtwagenchauffeurs en Chinezen die voor tien cent per uur zonnebrillen, iPhones of Gucci jurkjes in elkaar zetten. Wat je in de toekomst koopt is een digitaal ontwerp, meer niet. De printer doet de rest. Of nog beter: je maakt het ontwerp gewoon zelf.

Consumenten zullen zowel ontwerpers als producenten zijn. Het is de ultieme marxistische droom, de mens als eigenaar van de eigen productiemiddelen, zonder dat er een meerwaarde wordt gecreëerd. In dat opzicht is het ook veelzeggend dat de 3D printer vooral werd ontwikkeld via open-source. Grote bedrijven steken hun energie alleen nog in marketing en het verzamelen van patenten.

En zo lijkt onze tijd misschien een stagnatie, maar dat is slechts de stilte voor de storm. Er komt een revolutie aan.

Geef een reactie