hoeren en huishoudsters

Een nanny voor de opvoeding van de kinderen, een partyplanner om hun verjaardagsfeestjes te organiseren, een dogwalker om de net aangeschafte buldog uit te laten en voor alle zingevingsvragen (waar slaat dit eigenlijk op?) zijn er cursussen de-kracht-van-kleuren of het-vinden-van-je-grondtoon.

Het is een vorm van outsourcing: ook in de privé-sfeer rukt de markt op. Wat mensen vroeger zelf deden wordt nu tegen betaling uitbesteed. En dat geldt allang niet meer alleen voor de elite. Denk aan de schoonmaakster, of beter gezegd: de interieurverzorgster. Steeds meer mensen hebben er een. Wel zo handig, want dat bespaart tijd. Tijd waarin gewerkt kan worden, zodat er meer geld kan worden verdiend, zodat er grotere huizen kunnen worden gekocht, met meer interieurverzorgsters erin.

Naar schatting werken wereldwijd 100 miljoen vrouwen, vooral afkomstig uit Azië, Afrika en Oost-Europa, als schoonmaakster in het buitenland. Net als prostituees worden ze betaald voor hun lichaam. Voor de knieën waarop ze vloeren boenen, de handen waarmee ze wc’s schoon schrapen, de rug die ze continu krommen. Eventuele kinderen hebben ze thuis achtergelaten bij een tante of oma: ook deze vrouwen ontkomen niet aan outsourcing.

Morgen eindigt de Verenigde Naties-campagne12 by 12. Het doel was om twaalf landen conventie 189 te laten ratificeren waarmee de rechten van schoonmaaksters worden gewaarborgd. Op dit moment zijn die rechten namelijk nihil. Zaken als een minimumloon, ontslagbescherming en de mogelijkheid zich te organiseren gelden voor alle werknemers, behalve voor schoonmaaksters. Het gevolg is dat vooral Aziatische vrouwen in het Midden-Oosten stelselmatig mishandeld en misbruikt worden. ‘Moderne slavernij’ is de term die vaak valt.

En toch weigert Nederland conventie 189 te ondertekenen. Evenals elk ander Westers land. In de Nederlandse kranten is 12 by 12 zelfs nooit genoemd.

Komt dat omdat zoveel mensen hier zelf een schoonmaakster hebben? En liefst ook een nanny, partyplanner en dogwalker? Allemaal zijn het traditionele vrouwentaken die worden uitbesteed. Aan weer andere vrouwen vooral. Maar waar we ons terecht druk maken over uitbuiting in de prostitutie (op een bepaalde manier ook tak van outsourcing), is de rest kennelijk oké. Zolang de eigen badkamer maar glimt.

One Comment

  1. Kwam deze column toevallig tegen. Helaas glimt mijn eigen badkamer niet, en dat houden we maar zo. Nog een reden om je voor dit land te schamen.

    Kende u heel niet. Fijne schrijfster!

Geef een reactie