ter inspiratie

Een beetje bedrijf toont zich tegenwoordig van zijn betrokken kant. De tijd van gedachteloos consumeren is definitief voorbij, creativiteit en inspiratie is waar het om gaat. Think different, Change the world, Yes we can. En dus is een spijkerbroek een lifestyle en een hamburger een statement. ‘Storytelling’ heet dat in reclamejargon. ‘Verhalen vertellen’ klinkt tenslotte alsof je een kind iets op de mouw spelt.

In de nieuwe campagne van Johnny Walker horen we Madonna vertellen hoe ze vele wegen bewandeld heeft om anderen te inspireren en te motiveren. Ze roept ons op om samen te lopen, want: ‘Together we can make every step count.’

Zou Madonna net als U2 een Nederlandse BV hebben? Van Johnny Walker weten we dat in ieder geval zeker. Net als bijvoorbeeld Apple, Google en Starbucks staat het drankmerk geregistreerd als Nederlands bedrijf. In totaal levert dat onze schatkist jaarlijks zo’n 1 miljard euro op. In ruil daarvoor sluizen multinationals via ons land 120.000 miljard euro weg: afgeroomde winsten waarover in het buitenland geen belasting meer hoeft te worden betaald. Elders is er dus minder geld voor onderwijs en sociale voorzieningen, daar moet worden bezuinigd, maar volgens onze staatssecretaris van Financiën is Nederland zo wel ‘een aantrekkelijke vestigingsplaats’. Je zou het ook ‘belastingparadijs’ kunnen noemen. Of gewoon ‘medeplichtig aan fraude’ want daar komt het uiteindelijk op neer.

‘We doen het omdat het kan’, verklaarde de Europese topman van Google vorige week toen hij zich tegenover een Britse parlementaire commissie moest verantwoorden. Inderdaad, Nederland maakt het mede mogelijk, maar zoals commissievoorzitter Margaret Hodge zei: ‘We beschuldigen jullie niet van illegaal handelen. We beschuldigen jullie van immoreel gedrag.’

En ondertussen proberen al die belastingontduikende bedrijven ons ook nog eens wijs te maken dat een betere wereld begint bij onszelf. Zo hoort bij de reclamecampagne van Johnny Walker een innovatieplatform: ‘Om mensen te inspireren en zo aan te moedigen om samen te werken aan een betere toekomst.’ Het eerste project dat Johnny Walker steunt is een straattegel die gedurende de dag energie opslaat zodat hij ‘s nachts licht geeft. Dat komt goed uit: ouderwetse lantaarnpalen branden immers op belastinggeld.

Geef een reactie