Space Oddity

In 2023 moet hij er zijn – een kolonie op Mars. Het Nederlandse bedrijf Mars One is er momenteel druk mee bezig, duizend mensen hebben zich al aangemeld. De selectie van de deelnemers zal gebeuren volgens het format van Idols en the Voice, met een jury en stemmers thuis. Op Mars zelf is Big Brother het voorbeeld, alleen duurt deze realityshow een leven lang. Want dat is de voorwaarde – deelnemers kunnen nooit meer terug. Er zullen heel wat tranen vloeien, entertainment dus van het hoogste niveau.

In een aflevering van Southpark speelt zo’n zelfde soort realityshow zich op aarde af. Aliens kijken al eeuwen mee hoe miljarden mensen zich proberen te handhaven. Inmiddels vervelen de aliens zich echter en willen ze de show cancelen. Eerder al beschreef Kurt Vonnegut in De Sirenen van Titan het leven hier als niet meer dan een buitenaards communicatiesysteem. De holocaust was slechts een sms’je tussen twee ruimtewezens. God is een alien.

Twee weken geleden werd bekend dat op Mars ooit water heeft gestroomd. En waar water is, is doorgaans leven. Nu rest alleen nog een droge rivierbedding, maar je vraagt je toch af wat daar is gebeurd. Als er leven was, leek dat leven dan op ons? Of was Mars eerder als eens het decor van een realityshow? Is de mens de zoveelste die het probeert? En zou het dit keer dan wel lukken?

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, en daarmee dus ook de maand van de toekomst, want alles wat nog gaat komen zal op een dag geschiedenis zijn en als wij allemaal allang dood zijn zal iets of iemand zich afvragen wat hier is gebeurd. Als een andere levenssoort bijvoorbeeld een droge rivierbedding vindt, op de plek waar ooit de Rijn of de Amazone heeft gestroomd.

Op Mars zal onze realityshow dan misschien nog steeds bezig zijn, met de verre nazaten van de oorspronkelijke bewoners, geboren ter entertainment. Er kijkt alleen niemand meer. In de kolonie zullen ze daarom geloven dat het universum verder leeg is, dat ze de enigen zijn. In werkelijkheid zitten ze gewoon in de zoveelste mislukte show.

Geef een reactie