wat levert het op?

Twee jaar geleden besloot demissionair minister Rosenthal dat het allemaal anders moest. Nederlandse ambassades zouden voortaan handelsposten zijn, een ‘platform om ondernemers bij elkaar te brengen’, aldus Rosenthal. Tegenwoordig gaat het ambassadepersoneel zodoende de boer op, ‘werken aan welvaart en welzijn van de BV Nederland’, om zich bij elk gesprek af te vragen of er nog wat te verdienen valt. 

En dus ving de Nederlandse Sarah bot. Op haar zestiende werd ze door haar ouders ontvoerd naar Somalië. Om uitgehuwelijkt te worden aan een tirannieke oom. Haar paspoort moest ze inleveren, pas na een jaar lukte het Sarah te ontsnappen. Ze vluchtte naar de dichtstbijzijnde ambassade in Ethiopië, maar daar weigerden ze haar te helpen. Voor een nieuw paspoort had Sarah namelijk de handtekening van haar ouders nodig. Ook al probeerde Sarah juist aan die ouders te ontkomen. Anderhalve maand hing ze bij de ambassade rond. Toen werd ze door haar schoonouders gevonden en weer naar haar man gebracht.

Uiteindelijk was het de particuliere instelling Femmes for Freedom die Sarah deze zomer terug naar huis hielp. Iets wat haar eigen overheid naliet. Want dat krijg je ervan als ambassades handelsposten zijn. Van een mentaliteit waarbij altijd gezocht wordt naar de winst. Dan is er weinig oog meer voor de basisrechten van mensen die niets opleveren.

Zie in dat licht vooral ook de wens van de VVD om in een volgend kabinet de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel te vervangen door een minister voor Buitenlandse Handel.

De overheid als onderneming met de minister als bedrijfsleider – het economische belang staat centraal. Mensenrechten en welzijn kunnen worden uitbesteed aan de markt. Aan commerciële televisiezenders bijvoorbeeld, die vullen wel vaker de leemtes op.

Ooit schoot Pieter Storms slachtoffers van de bureaucratie te hulp, Peter R. de Vries loste misdaden op en nu gaat John van den Heuvel voor zijn nieuwe RTL4-programma Ontvoerd Nederlanders in het buitenland redden. Meisjes als Sarah dus, die er helemaal alleen voor staan. Op televisie leveren ze wel wat op – hoge kijkcijfers en reclame inkomsten. Maar eigenlijk zou het op de aftiteling moeten staan – dit programma werd mede mogelijk gemaakt door de nalatigheid van BV Nederland.

Geef een reactie