Crowdsourcing

‘Goed nieuws, vanaf vandaag is Burgernet ook in uw straat actief.’ Aldus de folder die ik afgelopen week in de bus vond. Mocht er in mijn buurt een misdrijf zijn gepleegd, dan kan ik voortaan helpen bij de opsporing. Door mijn ogen en oren open te houden, en meteen te rapporteren als me iets verdachts opvalt. Vele gemeenten gingen Amsterdam al voor. Vooral de burgemeester van Meerssen verwoordde het mooi: ‘We hebben hier in Zuid-Limburg slechts 1700 politiemensen, maar ruim 600.000 inwoners.’ Handig in tijden van bezuinigingen. Als iedereen meewerkt, zijn die politieagenten helemaal niet meer nodig.

Het is de ultieme vorm van crowdsourcing – die trend uit het bedrijfsleven waarbij niet het eigen personeel, maar de massa content levert. Chips met de smaak Patatje Joppie bijvoorbeeld. Of het scenario van de nieuwe film van Paul Verhoeven. Of grappen voor de oudejaarsshow van Dolf Jansen. Bij allemaal vormt het publiek een bron van onbetaalde arbeid. De producten die dat oplevert, neemt ze vervolgens ook zelf weer af. Zo koop ik braaf een kaartje voor de film waaraan ik heb meegeschreven, ondertussen etend van mijn zelfbedachte chips.

En nu mag ik dus ook mijn eigen buurt veiliger maken. Het is nog net niet zoals in de Amerikaanse staat Alabama waar eind vorig jaar een wet werd aangenomen die burgers verantwoordelijk maakt voor het opsporen en aanhouden van illegalen – wie daar een loslopende Mexicaan ziet, vraagt hem verplicht naar zijn papieren. Toch is het principe hetzelfde. Ook hier besteedt de overheid haar taken uit. Of crowdsourced ze.

Iedereen wordt zo medeverantwoordelijk gemaakt. En al helpt dat misschien bij het pakken van een straatrover, de consequentie is dat niemand nog aansprakelijk is. Woon je in een slechte buurt? Eigen schuld, had je je maar op moeten geven voor Burgernet. Paul Verhoeven en Dolf Jansen mogen zich beklagen over het niveau van hun eigen film en show (ze konden er niets aan doen, zo benadrukten ze steeds opnieuw). Maar een overheid die haar verantwoordelijkheid afschuift, doet mee aan de verkeerde trend. Wie de macht heeft, dient daar ook aansprakelijk voor te zijn.

Geef een reactie