manisch-depressief

Feestvierders in Amsterdam kunnen vandaag een boete verwachten tussen de 70 en 340 euro wegens openbare dronkenschap, maar de rest van Nederland gaat ongetwijfeld los. Dat kan niet anders. Niet als je de leden van de Kunduz-coalitie mag geloven, want Halleluja, ze hebben het land eigenhandig van de afgrond gered!

Stralend stonden de vijf partijleiders de afgelopen dagen voor de camera’s. Er had zich een wonder voltrokken, een nieuwe tijd was aangebroken, een tijd van beschaving en redelijkheid. Geert Wie? Als dit burgers geen vertrouwen gaf dan wisten ze het ook niet meer.

Energie die omslaat in euforie die doorslaat in hysterie – in de psychiatrie heet zoiets een manie. Mensen die eraan lijden springen nogal eens van het dak omdat ze denken dat ze alles kunnen, zelfs vliegen. Wat volgt is meestal een depressie, zoals die ook al voor de manie heerste. Toen iedereen nog klaagde dat Nederland zo somber was en in zichzelf gekeerd. Toen er nog gesproken werd over zakenkabinetten en het einde van de democratie.

De politiek is dood, lang leve de politiek! Het probleem is dat elke vorm van houvast mist. Politici hebben de macht uit handen gegeven aan de financiële markten, rentekoersen zijn de nieuwste politieke peilingen. Als afwaardering dreigt is plotseling alles mogelijk. Ondertussen spreken gezaghebbende economen elkaar voortdurend tegen en gedragen beleggers zich vooral onvoorspelbaar.

De diagnose is duidelijk. In een depressie overheerst het gevoel geen grip te hebben. Niet op het leven en niet op de omgeving. De bijbehorende manie is de waan dat die grip heel even herwonnen lijkt. Maar wie niet autonoom kan opereren, op basis van een krachtig zelfbeeld (in de politiek wordt zoiets ook wel een idee of ideologie genoemd), blijft last houden van extreme stemmingswisselingen.

Pas als politici de macht van financiële instellingen breken, als hun beleid niet langer afhankelijk is van de grillen van de markt, pas dan kunnen de vlaggen uit. Pas dan kunnen we het gaan hebben over burgers en hun vertrouwen. Pas dan zou het vandaag (op die manische boetes in Amsterdam na) echt een nationale feestdag zijn geweest.

Geef een reactie