woede

Overmorgen weten we of de Staat haar zin krijgt, dan beslist de Haagse rechtbank over de invoering van de wietpas. In de tussentijd bied ik hier graag wat alternatieven.

Waarom bijvoorbeeld geen alcoholpas? Een pas die je als liefhebber aan moet vragen bij de gemeente, iedereen onder de 16 kan het vergeten, probleem van het comazuipen opgelost!

Of een sportpas – eerst laten zien dat je fit bent bevonden, en dan pas het veld op. Dit om de kosten van blessures te beperken. Ter bescherming van weerloze scheidsrechters kan de pas eventueel uitgebreid worden met een woede-beheersing-keurmerk.

Een moederpas (vereiste: een gezonde levensstijl en een IQ boven de 80), een vetpas (geen patat meer voor mannen van meer dan 100 kilo) of, ook leuk, een straatpas – Marokkaanse probleemjongeren krijgen er een die geldig is tot zonsondergang.

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Vooral in combinatie met de toenemende populariteit van de hersenwetenschap – stel je eens voor hoeveel wangedrag je kunt voorkomen als je iemands aanleg kent! De disciplinering is volmaakt.

En geen zorgen, je hoeft heus niet met twintig pasjes op stap. Uiteindelijk komt er gewoon één pas, of nog handiger – een RFID chip, waarop alle informatie verzameld is.

Zo raar is dat niet. We hebben ook al een databank met vingerafdrukken, een OV-chipkaart en de telkens terugkerende plannen voor het patiëntendossier. Langs de grenzen staan camera’s, overal gaat privacywetgeving op de schop.

Veiligheid is telkens het excuus. Dat lijkt echter vooral de veiligheid van de overheid te zijn. Niet de angst van de burger, maar de angst voor de burger staat centraal. In een tijd waarin ideeën vrijer dan ooit de wereld over gaan, kiezers op drift zijn en financiële markten de werkelijke machthebbers blijken, is het laatste waar overheden tenslotte op zitten te wachten een opstandige burgerij.

En dus wordt de controle almaar vergroot. Met behulp van dat almachtige wapen – de bureaucratie. Maar of het ook helpt? Hoe bozer de burger wordt, hoe meer er te vrezen valt. Alleen een wietpas stuwt de woede niet op, maar een opeenstapeling van passen misschien wel.

Ik zie de alcoholpas vol optimisme tegemoet!

Geef een antwoord