oorlog

‘De financiële markten hebben Nederland in het vizier’, aldus Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, vorige week in het NOS journaal. Je ziet het voor je: sluipschutters in pak die, as we speak, oprukken door de nacht, dit is oorlog! Maar gaat u vooral rustig slapen. 

Onze heilige graal, de oorlogsbuit, is volgens Knot de AAA-status, dat ultieme bewijs van financiële betrouwbaarheid. Die moeten we koste wat het kost zien te behouden.

Hoe? Door alles te doen wat de aanvaller zegt.

Het is alsof je de poorten van het kasteel alvast open zet voor de naderende vijand, om te voorkomen dat de dure stadsmuren beschadigen. In feite zijn we allang gekoloniseerd.

Want of het nu om bezuinigingen gaat of het referendum van Geert Wilders over de euro, steeds weer is het enige argument dat gebruikt wordt onze kredietwaardigheid. Het vertrouwen van de financiële markt is als een troefkaart om elke discussie mee dood te slaan. There Is No Alternative, als de bankiers, beleggers en speculanten maar tevreden zijn. Anders is het dus oorlog.

Maar wat dan nog? Volgend de Dikke van Dale betekent het eerste deel van het woord oorlog ‘het verbreken van een overeenkomst’ en het tweede deel ‘noodlot’. Oorlog is dus de ontbinding van een vastliggende orde, het openbreken van een contract.

In Spanje gingen vorige week duizenden mensen de straten op, uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen. Het is de zoveelste demonstratie in een Europees land, de zoveelste uiting van volkswoede tegen de vastliggende orde, en ook nu braken weer rellen uit. Daarbij kwamen ook banken onder vuur te liggen, symbool als ze staan voor een haast almachtig systeem. Veel mensen vinden dat wel een strijd waard.

Vooralsnog zijn Europese politici echter niet bereid zich te verzetten. Gedwee hebben ze zich neergelegd bij de opgelegde overeenkomst. De vraag is alleen wat er gebeurt als niet de belegger, maar de burger zijn vertrouwen verliest. Wat daar de politieke gevolgen van zijn.

Volgens bankier Klaas Knot hebben de financiële markten Nederland in het vizier. Het wordt tijd dat Nederland eens terug kijkt.

Geef een reactie